“Sobrassada i més”

#sobrassadaimés

Què és SES Illes KM0?
Ses Illes Km0 és una iniciativa catalano-mallorquina, que té per objectiu donar difusió i fer més proper tot allò que ve de les Illes. És un projecte que cristalitza després de més de vint anys, anant i venint de Catalunya a Les Illes i de les Illes a Catalunya. Això ens fa conèixer molta gent, molts llocs, moltes iniciatives, molts bons productes i projectes que volem posar en valor. Nosaltres hem vist que tot el que ve de les Illes té molt bona reputació al Principat. Hem vist, també, que en realitat se’n coneixen bé poques coses. Això és el que ens ha fet “moure fitxa”. Durant el temps que va durar el confinament vam aprofitar per posar fil a l’agulla a una idea que portava anys i panys donant tombs però que mai acabava de concretar-se. Ara ja porta uns mesos en marxa.

Volem començar per l’embotit
De les Illes segurament el més conegut n’és la sobrassada. Però poc se’n sap dels botifarrons, el camallot o la varia. Són embotits molt més especiats que els catalans i acostumen sempre a ser una bona descoberta. Al final t’hi adjuntem una sencilla carta de presentació feta per en Jaume Fàbrega, un dels grans entesos en gastronomia que té el nostre país.

Voldríem que la cuina catalana incorpori aquest material. En molts casos ja passa com és amb la sobrassada. Però ens sembla que podriem anar més enllà, si en fem bona difusió.

Proposta per a Els Fogons de l’Àngela

Proposta i Condicions
Et proposem fer un plat “fàcil” i un de més elaborat. Si en vols fer més, endavant.
Per fàcil podria ser una taula d’embotits amb pa amb tomàquet, un bikini, un entrepà, patates braves, unes croquetes.
Per complicat podria ser uns pèssols ofegats, un fricandó… el plat que tu trobis, però incorporant-hi embotit de Ses Illes. A veure quins nous matisos hi pots descobrir. Pots trobar inspiració en la home del nostre web i en l’apartat “Receptari”.

Per poder fer això t’enviarem aquest material:

  • 3 sobrassades
  • 4 Llonganisses
  • 1 Kg de botifarrons
  • 1 Camallot
  • 2 peces de Varia
  • 1 Pack de cerveses artesanals, per poder regar bé els plats

Si et sembla bé, a canvi et demanaríem:

1) Fer el post en català i que porti, també, el hashtag #sobrassadaimés
2) Que animis els teus followers a ser seguidors del compte de @sesilleskm0
3) Que suggereixis la compra de productes al nostre web. Podràs oferir un codi de descompte de part teva, del 5%. Seria sempre en el producte no rebaixat, com ara són els packs de benvinguda. El crearem i te’l farem arribar en tenir el teu vist-i-plau.
4) Poder fer servir la teva recepta i imatges que hagis creat, lliures de copyright. Sempre citaríem la font, naturalment. Nosaltres pensem en poder postejar per xarxes o bé incloure la recepta al web. Si mai surt un projecte de més abast ens posaríem en contacte amb tu, per a veure que fem o no fem.
5) Una adreça postal teva per poder-te fer arribar el material, que ve directe de Mallorca. Important que ens facilitis un telèfon, que ens el demana el repartidor. No el farem servir per res més. Paraula. Si ens vols facilitar un mail, millor. Et faríem arribar informació, de tant en tant.

Finalment, acceptem suggeriments de possibles candidats per participar una iniciativa com aquesta.

Embotits Mallorquins Km0

per en Jaume Fàbrega

Autèntics embotis km 0 de “Ses Illes”, per menjar sols, amb pa o torrades, o per cuinar diversos plats.

LLONGANISSA

Un embotit molt difícil de trobar a Catalunya. L’autèntic km0 dels embotits mallorquins ja que és la primera elaboració de les matances. És un embotit fresc (podria equivaldre a la nostra botifarra crua). Es fa amb xua fresca de porc (cansalada), carn magra de porc, pebre vermell, sal i pebrebò (pebre negre). Embotida en budell prim, és ideal per fregir o fer a la brasa. També per cuinar: macarrons amb un sofregit de ceba, calamars farcits, guisats de llegums, ous “estrellats” (ferrats), etc.

Té un gust franc i equilibrat de greix i carn frescos i el característic pebrebord (pebre vermell) de tap de Cortí, propi de Mallorca.

BOTIFARRÓ

Un altre autèntic km 0, difícil de trobar a Catalunya. Es fa amb carn magra de porc, papada, sang i espècies -pebrebò, pebre de Jamaica, clavell, canyella i pebrebord coent (picant)-. És com una botifarra negra prima, en format petit, però de gust més especiat.

És deliciós menjat cru simplement amb pa o amb pa amb tomàquet. També es fa a la brasa i es fregeix. Forma part de diversos plats: coques, guisats, llegums, brou, etc.

VARIA NEGRA

És el nom que es dona a Mallorca a la botifarra negra (i en el seu cas blanca) gruixuda. Similar al bull, bisbe, peltruc, etc. de Catalunya. Embotit de porc gruixut, es fa amb carn magra, papada, sang, sal, pebrebò, canyella, nou moscada i pebrebord coent. El picat de la carn és més gruixut que en el botifarró, i permet apreciar tots els matisos gustatius. De gust aromàtic, càlid i intens. Deliciós amb pa, amb pa amb tomàquet, en entremesos…També aporta un gust deliciós a diversos plats: faves ofegades, fideus, llegums…

CAMALLOT

Escrita correntment “camaiot”, per la fonètica de la pronunciació, és un dels més importants embotits dels Països Catalans i un competidor avantatjat d’un embotit italià similar, el zampone. Fet amb carn magra, papada, sal, pebrebò, canyella, clavell, nou moscada i pebrebord coent. La seva característica, que el fa únic, és que s’embolcalla amb cotna de porc i no amb budell. Originàriament amb el pernil davanter desossat. Presenta una forma compacta i ovalada, i un cosit a mà.

Deliciós per menjar amb pa o pa amb tomàquet. Té les mateixes aplicacions culinàries que la varia negra: fregit, al forn, faves, guisats, arrossos, fideus, farciment de calamars i altres ingredients, etc.

SOBRASSADA

El gran embotit de Mallorca que ha donat la volta al món. Feta amb xuia (cansalada), carn, pebrebord de Tap de Cortí, sal, pebrebò i budell natural. N’hi ha de primes i de gruixudes, de tendres i de velles, que poden arribar a l’any de maduració.

Deliciosa per menjar untada sobre una llesca de pa o una torrada, millor calenta. Insubstituïble en tota mena de plats: arrossos, macarrons, guisats de llegums, faves, amb mel, en suquet, en truita, ous ferrats, ous remenats o ous al plat, frits de menuts, etc. També és deliciosa en panades i diversos farcits, com per exemple de calamars.