Bacallà a la mallorquina

6 lloms de bacallà
½ manat de sofrits (calçots)
1 manat de bledes
1 manat d’espinacs
8 patates mitjanes
Panses i pinyons
1 tassó d’aigua
Sal i pebrebò

Rentam bé els sofrits (calçots) i retiram les capes exteriors, fins deixar-hi només la part tendra. Se’ls ha de tallar les cues, però conservant la part verda tant com sigui possible. Els tallarem ben petits i els posarem a sofregir en una paella. Mentrestant, podem pelar i tallar les patates a rodanxes, i fregir-les en oli abundant. Les reservarem formant una capa a la plata d’enfornar.

Tallarem en trossos regulars les bledes i els espinacs, i els afegirem a la paella quan els sofrits estiguin a punt, juntament amb les panses i els pinyons. Afegirem sal perquè la verdura sui bé i hidrati les panses. Si vos ho estimau més, les podeu posar a remullar primer amb un vi blanc suau, però han de quedar ben hidratades perquè no se cremin dins del forn.

Enfarinarem els trossos de bacallà i els fregirem en l’oli de les patates. Ha de ser calent i abundant perquè no quedi oliós. Posam els talls ja fregits damunt les patates, i a damunt de tot la verdura ja cuita, napant el bacallà. Afegirem el tassó d’aigua i enfornarem amb el forn preescalfat a 200 graus. L’aigua s’ha d’evaporar, però no vos ha de quedar sec, de manera que quan veieu que ja pràcticament està, apagau el forn i deixeu uns minuts a dins, perquè les patates absorbeixin l’excedent. Serviu ben calent, i ja veureu que tothom s’acaba barallant per les patates i les verdures.

Versió d’aquesta recepta:
Susaina Figuera | @susaina