CARAGOLES GRATINADES AMB SOBRASSADA

2 albergínies
100 gr de llonganissa
350 gr de caragoles o galets
1 tassó d’aigua
1 ceba grossa o un manat de sofrits
2 farigola fresca
½ litre de beixamel
50 gr de mahonès vell
2 cullerades de galeta d’inca ratllada
mantega

Pela i talla a daus les albergínies. Trempa-les amb sal perquè suïn l’amargor mentre piques la ceba o el manat de sofrits. Els sofrits són els grills de les cebes velles, replantats de nou a la terra. Són, per tant, semblants als calçots, tot i que les llavors no són exactament les mateixes. En temps de calçots, a mi m’agrada fer-los servir, ja que a Mallorca són la base de moltes receptes.
Aixuga amb un padàs net les albergínies i fregeix-les en oli d’oliva. Reserva-les en una font amb paper absorbent, i sofregeix la ceba o els sofrits a l’oli sobrant. En estar enrossit, esbocina la llonganissa i afegeix-la a la paella. Bull les caragoles segons el temps indicat al paquet. Mescla el sofregit, la pasta i les albergínies en una font refractària i cobreix el conjunt amb la beixamel. Empolvora amb una capa de mahonès ratllat i una altra, a sobre, de galeta d’inca picada. Reparteix bolletes de mantega i tira-hi un tiruriru d’oli. Gratina fins que faci crosta, i serveix ben calent.

Versió d’aquesta recepta:
Susaina Figuera | @susaina