Ensaïmada

95 grs. d’ous
70 grs. de sucre
80 grs. d’aigua mineral
300 grs. de farina de força
30 grs. de llevat fresc
20 grs. d’oli de girasol
150 grs. de saïm per embetumar

Mesclam el sucre amb l’ou ben treballat, tot incorporant després l’aigua i la farina. Transcorreguts uns cinc minuts, hi afegirem el llevat esmicolat. Es tracta de treballar la pasta atupant-la i estirant-la un pic i un altre, fins que els ingredients s’hagin integrat completament. Tot seguit hi afegirem l’oli, i anam fent-ne una bolla.

Deixarem reposar la pasta una hora aproximadament. Damunt d’una post embetumada amb un poc de saïm, anirem estirant-la ben estirada. La tècnica , de fet, és el 90% de la recepta. Hauríeu de format un rectangle damunt la post d’un metre d’amplada per uns quaranta centímetres d’alçària, més o manco. Li posam el saïm ben estès per damunt de la pasta que deixarem ben primeta. Es el moment de farcir-la de cabell d’angel, i aleshores l’anirem enrotllant sobre sí mateixa formant un caneló. Quan tindrem el rodet fet, la col·locarem damunt d’una llauna redona, formant una espiral sense que les vores es toquin , com un caragol molt espaiós; cal deixar-hi lloc perquè en tovar, ja s’inflarà suficientment per acabar tenint l’aspecte típic de l’ensaimada.

La deixarem tovar fins que doblegui la seva grandària. Si la volem de tallades (sobrassada i carbassa confitada) l’hi col·locam per damunt, en petites rodanxes.

L’esquitxam amb aigua en el moment d’enfornar a 180 ºC, aproximadament uns vint minuts fins que estigui ben daurada. Un cop freda, l’empolvoram amb sucre en pols. Si l’heu feta llisa (sense farcir), podeu tallar-la transversalment i farcir-la de nata o de crema pastissera.

Susaina Figuera

Susaina Figuera

Cap de projectes

Na Susaina va néixer i créixer a Mallorca, i abans d’instal·lar-se a Barcelona va voltar per Boston i Turí. Filòloga de formació, aficionada a la cuina i a la ciència ficció, ha estat emprenedora, assessora de comunicació pública i en l’actualitat treballa en una fundació que impulsa la recerca col·laborativa publicoprivada. Li agrada passar els estius a Mallorca i recollir les receptes tradicionals de la cuina mallorquina a partir de la saviesa de les dones de la família.