Fricandó a la mallorquina

800 gr Filets de vedella per a fricandó
200-250 gr de bolets variats
80-100 gr de sobrassada
1 botifarró
1 ceba de Figueres
1 tomàtiga grossa ratllada
Panses i pinyons
Sal, pebrebò, farina, oli verjo, vi ranci

A Mallorca feim, com al Principat, fricandós de vedella, donant-n’hi un toc molt illenc amb ingredients nostres, com són la sobrassada i el botifarró. Aquests aguiats, que a ca meva sempre n’han dit “bistecs amb salsa rossa”, admeten incorporar-hi al final de la cocció unes mongetes verdes molt tendres per comptes dels bolets, quan n’és temporada. Com tots els aguiats d’aquest estil (pilotes, estofat, etc) són més bons d’un dia per l’altre, així que mira de fer-ne de més, per a consumir dins els propers 7 dies.

Començam per trempar els filets amb sal i pebrebò, i tot just deprés els enfarinolam per tal de fregir-los, amb una mica d’oli, a la cassola que emprarem. Els reservam, i hi afegim més oli (o en llevam, si n’és el cas) per al sofregit de ceba, trinxada molt petita, i la tomàtiga ratllada sense llavors. Un pic és fet, hi tiram els pinyons per a donar-hi un parell de remenades, i aixecam els sucres amb un bon tanto de vi ranci. Seguidament, incorporam els filets reservats i tot just cobrim amb aigua. Posam a foc lent, i hi afegim les panses abans de tapar la cassola. Ha de fer xup-xup amb una cocció molt tranquil·la per dos motius: d’una banda, perquè no se cremi i s’aferri el fons de la cassola; d’una altra, perquè els filets en acabar siguin flonjos sense desfer-se.

Anam vigilant foc i olla, remenant de tant en tant com si fos un pil-pil en comptes d’emprar una cullera, per tal d’evitar desfer la carn en bocins. Quan veurem que pràcticament ja és cuit, afegim la sobrassada i el botifarró esbocinats. En una paella sofregim els bolets variats i nets, i també els hi tiram. Si en canvi hem canviat bolets per mongetes, les hi posam ara, amb una ràpida cocció prèvia al vapor perquè siguin ben grenyals.

Versió d’aquesta recepta:
Susaina Figuera | @susaina