TAPA D’ALBERGÍNIES AMB SOBRASSADA I MEL

50 grams de llonganissa o sobrassada de porc negre de @sesilleskm0
2 albergínies
1 ou
1 paquet de galeta ratllada
1 cullerada de mel de romaní
Sal, pebrebò, oli d’oliva

Per a aquesta recepta va molt millor la llonganissa, una versió de la sobrassada que va embotida en els budells més prims i que es consumeix no tan curada. És en general més untuosa, i com que l’efecte que volem és que es desfaci amb la calentor de les albergínies, és molt més adient que les arrissades.

Començam per tallar les albergínies en tallades redones no massa gruixades, i tot seguit les trempam amb sal. Les posam a un colador i les tapam amb un pes al damunt, perquè suïn l’amargor i perdin part de la seva humitat. En ser a punt, les aixugam amb un padàs o bé amb paper, i les trampam amb una mica de pebrebò.

Passam las tallades per ou batut i les arrebossam amb galeta picada. Si no en tenim, podem substituir la galeta per pa ratllat, però realment el resultat canvia molt. La galeta ratllada per gratinats i arrebossats té un ús generalitzat a Mallorca. Només en conec la marca @galletas_quely, tot i que és possible que avui, amb tantes marques noves i excel·lents que han recuperat les millors versions de les tradicionals galetes d’oli, n’hi hagi més varietat: @galletes.demuro, @Artasanas, @galletas.nerinas, etc, són altres fabricants que han reposicionat i dignificat aquest producte tan nostre.

Fregim les tallades, ja arrebossades, en una paella amb oli molt abundant per tal que no absorbeixin oli en excés. Anam posant els talls en una plata així com vagin essent a punt. No hi poseu paper absorbent, ja que es perdrà l’efecte cruixent de l’arrebossat. Aprofitau la calentor de les albergínies acabades de fregir per a col·locar un pessic de llonganissa a damunt de cada tall. Escampau un rajolí de mel de romaní per damunt, i serviu d’immediat.

Versió d’aquesta recepta:
Susaina Figuera | @susaina